Linda Lemón

Specialistläkare

Medicinskt ansvarig läkare & Medgrundare HEL

Linda är legitimerad läkare utbildad på Karolinska Institutet i Stockholm. Hon är specialist i psykiatri och har arbetat som läkare sedan 2010. Specialiseringen inom psykiatri är 5 år och innebar för Linda tjänstgöring inom neurologi, internmedicin, allmänmedicin, beroendemedicin, vuxenpsykiatri, äldrepsykiatri / minnessjukdomar, barn- och ungdomspsykiatri.

Linda har gått grundutbildning inom psykoterapi med inriktning kognitiv beteendeterapi, KBT, där även delar av utbildningen hade psykodynamisk inriktning, PDT. Utbildningen ger grundläggande teoretiska och praktiska färdigheter i psykoterapi och innebär att man kan arbeta med psykoterapi under handledning.

Hon är även utbildad inom sexualmedicin, har läst sexologi som fristående utbildning på Karolinska Institutet i Stockholm och har arbetat som sexualrådgivare med frågor rörande sexualitet, läkemedels påverkan på sexualitet, relationer och hbtqia+.

Hon har ett stort intresse för hjärnans belöningssystem, mekanismer för beroendeutveckling, sambandet med ätstörningar/sockerberoende/matmissbruk och även kopplingar till ADHD/ADD. Hon har publicerat en artikel inom det området: Lemón L., Fernández-Aranda F., Jiménez-Murcia S., Håkansson A. (2021). Eating disorder in gambling disorder: a group with increased psychopathology. J. Behav. Addict. 10, 540–545.

Linda har även gått Nysnös kurs Psykedelisk vetenskap, terapi och integration: Introduktionskurs för vårdpersonal, för att lära sig mer om aktuell psykedelisk forskning och klinisk praxis, inklusive hur man arbetar med patienter som har en historia av psykedelisk användning eller har uttryckt intresse för att använda psykedeliska substanser.När hon växte upp förstod

Linda tidigt det viktiga sambandet mellan livsstil och hälsa samt att det finns flera synsätt gällande hälsa då många av hennes familjemedlemmar var intresserade och arbetade med komplementär medicin som akupunktur, naprapati och näringsterapi.

Hennes intresse för hela människan och sjukdomsmekanismerna ledde till att hon vidareutbildade sig vid Institute of Functional Medicine (Institutet för funktionsmedicin, IFM) där hon genomförde kursen Applying Functional Medicine in Clinical Practice (Tillämpa funktionsmedicin i klinisk praktik, AFMCP).

Själv har Linda egen erfarenhet av ångest och utbrändhet/utmattning. Genom att vara öppen för mer än vad hennes läkare kunde hjälpa henne med, förstod hon att bland annat hennes ohälsosamma kostvanor var en bidragande orsak till hennes hälsoproblem.

Linda tycker att det är viktigt att patienterna hittar sin egen balans till en hälsosam livsstil utan pekpinnar: "Hitta din egen inre snälla röst och ge dig själv den kärlek och näring som du hade gett någon du bryr dig mycket om".

Linda bor i södra Sverige med sin familj och tre barn. Hon uppskattar löpning och att vara ute i naturen.